Depressie en zelfmoord

Het is bijna onmogelijk om over zelfmoord te praten zonder te spreken over depressie. Volgens studies zijn depressies de belangrijkste oorzaak van zelfmoord. Hierdoor gaan depressie en zelfmoord hand in hand. Lees verder en leer meer over deze twee aspecten.

Depressie wordt geclassificeerd als stemmingstoestand. Er zijn verschillende symptomen die iemand beroepsmatig, sociaal, interpersoonlijk, educatief, enz. beïnvloeden. Maar hoe wordt u dan depressief? In principe raken uw hersenzenuwen elkaar niet. In plaats daarvan geven ze berichten aan elkaar door met behulp van chemische stoffen die bekend staan als neurotransmitters. U hebt alleen de juiste hoeveelheid neurotransmitters tussen uw zenuwen nodig om precies dezelfde informatie aan de volgende zenuw door te geven. Wanneer u niet genoeg chemische stoffen heeft, is de boodschap vervormd, wat kan leiden tot depressie of een depressieve toestand. Bij depressies raken de transmitters vaak uit balans.

Een depressieve persoon ervaart soms heel andere gedachten voor een depressieve periode dan na die periode. Hierdoor ontstaat er een chemische onbalans waardoor iemand niet begrijpt welke opties er zijn om hem of haar te helpen zijn of haar pijn te verminderen. De meeste mensen die lijden aan depressie hebben gezegd dat het is alsof ze het vermogen verliezen om een mooie toekomst te zien of zich gelukkige momenten uit hun verleden te herinneren. Meestal realiseren ze zich niet dat hun ziekte behandeld kan worden. Hulp vinden komt nooit bij hen op. Lichamelijke en emotionele pijn begint hen te overweldigen. Ze willen niet sterven, maar ze hebben het gevoel dat het de enige manier is om hun pijn te beëindigen. Merk op dat niemand ervoor kiest om depressief te worden. Het is een onvrijwillige aandoening die behandeld en beheerst kan worden.

Hoe weet u dat u depressief bent?

Depressies en depressieve aandoeningen kunnen vastgesteld en behandeld worden door een arts of een deskundige op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg, zoals een maatschappelijk werker, een psycholoog of een psychotherapeut. Door de tekenen en symptomen van depressie te kennen en te begrijpen kunnen de professionals depressies beter behandelen.

Tekenen en symptomen en hoe in te grijpen als u denkt dat een dierbare zelfmoord overweegt

Eerlijkheid over zelfmoord kan moeilijk zijn. Maar hoe opener mensen zijn met vrienden en familie over zelfmoordgedachten, hoe groter de kans dat er een oplossing wordt gevonden. De meeste mensen gaan ervan uit dat ze een nieuw idee wordt opgedrongen als iemand bekend heeft dat hij suïcidale gedachten heeft. Dit is echter niet waar. Professionals raden u aan om gerichte vragen te stellen om een depressieve persoon te helpen. De handelingen en woorden van iemand die zelfmoord overweegt, kunnen aanwijzingen bevatten dat hij of zij zichzelf dreigt in gevaar te brengen.

Mensen krijgen zelfmoordneigingen als de uitdagingen van het leven hen overweldigen. Ze zien geen hoop in de toekomst en zelfmoord lijkt misschien de enige manier.

Factoren die het risico op zelfmoordgedachten vergroten

 • Gemakkelijke toegang tot wapens
 • Een verleden van drugsmisbruik
 • Uitdagende levenssituaties
 • Een verleden van psychische aandoeningen
 • Isolement van andere mensen
 • Chronische of terminale ziekte
 • Verleden van seksueel of fysiek misbruik
 • Zelfmoordgedachten en -pogingen in het verleden

Vergeet niet dat hoe meer tekenen er zijn, hoe groter de kans op zelfmoord is. Hoewel praten over dood en sterven een belangrijk teken is, kun je nog veel meer tekenen opmerken. Het zijn verbale, emotionele en gedragsmatige aanwijzingen.

 • Emotionele tekenen zijn desinteresse in hobby’s, depressieve gevoelens, woede, schaamte, prikkelbaarheid, angst en stemmingswisselingen.
 • Verbale tekenen zijn onder andere praten over zelfmoord, het gevoel hebben dat ze opgebrand zijn, dat hun leven een doel mist en dat ze vastzitten,
 • Gedragstekenen zijn roekeloos rijden, gebrek aan communicatie, verhoogde agressiviteit, waardevolle bezittingen wegschenken, wegblijven van mensen, drugsmisbruik en onderzoek doen naar zelfmoordmethoden.

De meeste mensen lopen een groter risico omdat ze geen hulp zoeken bij een depressie. Als u een volwassene bent en u merkt dat u de bovenstaande symptomen vertoont, dan moet u een medewerker in de psychische gezondheidszorg raadplegen.

Waarschuwingssignalen bij kinderen

Zelfs kinderen lopen het risico om zelfmoord te plegen en ook zij kunnen waarschuwingssignalen vertonen. Praten over het willen sterven en zelfmoord moet serieus worden genomen. Kinderen zouden zelfmoord kunnen overwegen als ze:

 • Drugs misbruiken
 • Gepest worden
 • Een naaste verliezen
 • Een verleden van seksueel misbruik of psychische aandoeningen hebben
 • Onzeker zijn over hun seksuele geaardheid

Welke rol kunt u spelen?

Als u merkt dat een geliefde de hierboven beschreven tekenen vertoont, is het nog niet te laat om te helpen. Zorg ervoor dat u er zeker van bent of zelfmoord overwogen wordt. U kunt hen de hulp inroepen die ze nodig hebben. U kunt hen helpen bij het plannen van een afspraak met een therapeut of contact opnemen met een medewerker in de psychische gezondheidszorg. Houd er rekening mee dat zelfmoord kan worden voorkomen als de juiste maatregelen worden genomen.

Veel gestelde vragen en antwoorden over depressie en zelfmoord

 1. Kan iemand die overweegt zelfmoord te plegen een depressie verdoezelen?

Soms wel. Nochtans zijn aanwijzingen en symptomen van depressie gemakkelijk te herkennen. Depressieve mensen vinden het moeilijk om de tekenen op te merken die ze laten zien, dus het is aan ons om hen te begeleiden bij het vinden van hulp. Onthoud dat depressieve mensen of mensen die zelfmoordneigingen hebben, kunnen doen alsof ze gelukkig zijn, wat verwarrend kan zijn. Maar omdat er veel signalen zijn, zult u er waarschijnlijk minstens één opmerken en hen kunnen helpen.

 1. Wat is het verband tussen zelfmoord en depressie?

Volgens studies is er een sterk verband tussen beide. 90% van de mensen die zelfmoord plegen heeft last van een depressie.

 1. Waarom is het voor mensen moeilijk om over depressie en zelfmoord te praten?

Gebrek aan begrip en stigma zijn de belangrijkste redenen. Depressieve mensen vrezen dat andere mensen denken dat ze zwak of gek zijn. Culturele normen veranderen een volk dat zich steeds meer op zijn gemak voelt en openstaat voor het praten over een psychische aandoening.

 

klik hier met waardigheid

Conclusie

Stigmatisering in verband met depressie en zelfmoord is een ernstig probleem dat we globaal moeten aanpakken. Stigmatisering kan een grote belemmering zijn om mensen met een depressie te begeleiden hulp te krijgen. Als persoon kunt u een cruciale rol spelen in het gesprek met uw naasten die tekenen van depressie vertonen en hen begeleiden hulp te vinden. Steun hen te allen tijde.

Wist u dat 90% van de patiënten met een depressie een succesvolle behandeling kunnen krijgen gecombineerd met groepstherapie? Dit betekent dat er hoop is voor iedereen die lijdt aan een depressie.